Süss fel nap, fényes nap!

Hazánk napfényes ország. Bár a jólismert gyermekdal erre bíztat, kérni sem kell, napenergia jut és marad is bőven mindenkinek.

Alapvetésnek tekinthető a laikusok körében is, hogy bármilyen napelemmel működő rendszer hatékony működéséhez miért van szükség elegendő napfényre, és miért jó, ha minél több egy adott területen a napsütéses időszak. Azt viszont kevesen tudják, hogy valójában milyenek hazánk adottságai a napsütötte órák tekintetében, süt –e eleget hazánkban ahhoz, hogy rá alapozzunk egy nagyformátumú beruházást igénylő vállalkozást vagy akár csak az otthonunk melegét.

 

Évi 2000 óra napsütés! Négyszázszor több, mint, ami kiszolgálhatna mindőnket

Hazánkban a napsütéses órák száma átlagosan évi 2000. Ez európai viszonylatban is kiemelkedő. A legjobb potenciállal az Alföld rendelkezik, míg Észak- és és Nyugat-Magyarországon kevésbé jók a mért értékek. Éves szinten az ország egész területére érkező napsugárzásból származó energia több, mint 400-szorosa az éves felhasználásnak. Szóval jut is és marad is bőven.

Összességében elmondható, hogy nagyon jelentős különbségek nincsenek az ország egész területét nézve. A jó hír tehát az, hogy hazánk bármely területének jut elegendő természetes napfény egy napelempark létesítése, vagy az otthonok ilyen módon történő energiaellátása.

 

Egyre többen használják itthon is a legfényesebb természetes energiaforrást.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek (HMKE) teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten.

Bár a napenergia hasznosításának e módját illetően a fejlődés hazánkban is szemmel látható, a hazai lehetőségeink még jócskán kiaknázatlanok! Érdemes tehát jobban elmélyülni a témában, és megvizsgálni a benne rejlő egyéni lehetőségeket!

Ezek is érdekelhetik

Egyéb
Balint

Tovább a fejlődés útján

Tovább a fejlődés útján Cégünk 2017 évi alapítása óta stabil növekedést tudhatunk magunkénak, amire nagyon büszkék vagyunk.  Az elmúlt években számos elégedett ügyféllel bővültünk, új

Tovább olvasom
Egyéb
Balint

Napelemparkok népszerűsége

A hőkamerás vizsgálat előnyei A napelemparkok szakszerű üzemeltetésének fontos része a hőkamerával végzett ellenőrzés, mely hatékony módja a napelemek, a transzformátorállomás és a kötési pontok

Tovább olvasom
Egyéb
Balint

A hőkamerás vizsgálat előnyei

A hőkamerás vizsgálat előnyei A napelemparkok szakszerű üzemeltetésének fontos része a hőkamerával végzett ellenőrzés, mely hatékony módja a napelemek, a transzformátorállomás és a kötési pontok

Tovább olvasom