Gyakran ismételt kérdések

GYIK
Ha már felépült egy napelemes rendszere, akkor Ön már választott kivitelezőt. Ha ezt körültekintően tette, és a bekért ajánlatokból -ami akár több mint 200 cég is lehet- megfelelőt választott, akkor a kivitelező cégek többsége sok esetben vállal üzemeltetést is. Fontos azt tudni, hogy a napelemparkok kivitelezése és üzemeltetése között nagy különbség van. Olyan üzemeltetőt érdemes keresni, aki a havi díjért teljes körű szolgáltatást kínál és nem csak rendelkezésre állást.

Az ajánlatok közül az alábbiakat érdemes figyelembe venni.
-speciálisan, kizárólag erre a feladatra összpontosít
-megfelelő szaktudással és gépparkkal rendelkezik
-teljes körű üzemeltetést kínál, hiszen ezzel az összes gondot leveszi az Ön válláról
-vannak referenciái, tapasztalatai az üzemeltetés terén
-nem a legolcsóbb ajánlatot adja, mert abban biztosan lesznek bújtatott költségek
-akit mások is ajánlanak, hiszen akkor a szolgáltatás náluk is működött

A napelemes vállalkozások száma egyre nő, mert sok cég lát ebben profitszerzési lehetőséget. Akadnak olyan „garázscégek” is, akik pár év múlva már más tevékenységet végeznek, mert szaktudás és megfelelő bevétel hiányában nem tudnak helytállni a piacon. Azt érdemes megvizsgálni, hogy ki az, aki képes az üzemeltetésre fókuszálni, és úgy rendezkedett be, hogy azonnal tudjon reagálni. Ezzel a későbbiekben nagyon sok pénz megspórolható.
Az üzemeltető vállalkozásoknak is az a célja, hogy tudjon tervezni. Egy hosszú távú szerződés -minimum 3-5 év- tervezhetővé teszi egy vállalkozás életét. Az időzített karbantartásokat, a területgondozást. A megfelelően elvégzett tereprendezés az elkövetkezőkben óriási segítség, hiszen ez nagyban segít majd a területgondozásban. Ha pedig hosszú távú szerződést kötünk, akkor az üzemeltető a saját munkáját könnyíti azzal, ha a legelső tereprendezést tisztességesen elvégzi.

Egy átlagos 0,5 MW teljesítményű napelemes kiserőmű kb.: 1-1,5 hektáron helyezkedik el. Mivel a terület nagy, ezért érdemes a sorok között traktorra szerelt fűkaszával végezni a fűnyírást. Ez sajnos a panelek alatt, és tartószerkezet körül kivitelezhetetlen. Ezeket a kényes területeket kézi fűkaszával érjük el. Nagyon fontos itt a körültekintő figyelem, hiszen egy kőfelverődés, illetve az esetleges kábelátvágás komoly károkat okozhat a panelekben. Fontos, hogy olyan személyzet végezze ezt a munkát, akinek van ilyen jellegű tapasztalata.

A fűnyírás, gyomtalanítás is lehet szakmunka, főként egy napelemparkban. A káresemények megelőzésében és az esetleges paneltörések elkerülése érdekében nagyon sokat tehet egy jó üzemeltető. Nem beszélve arról, hogy mennyi időt, energiát spórolunk meg. Ha mégis káresemény történik, akkor a sérült panel cseréjét és az ezzel kapcsolatos ügyintézést is az üzemeltető végzi.
Néhányan úgy döntenek, hogy ha már van 2-3 db napelemparkjuk, akkor belevágnak az üzemeltetésbe. Ha csak a fentebb említett fűnyírást, területkarbantartást nézzük, már ebben az esetben is érdemes mérlegelni. Gondoljuk csak végig, mekkora beruházást igényel egy traktor és a nyíráshoz szükséges eszközök megvásárlása és karbantartása. Vajon hány év alatt térül meg egy ilyen beruházás? Nem szükséges persze traktort vásárolni, mert kézi fűkaszával is elvégezhető a területgondozás, az viszont sokkal hosszabb ideig tart. Egy üzemeltetésre berendezkedett vállalkozás már rendelkezik a megfelelő eszközökkel, gépekkel. Érdemes rábízni ezt a tevékenységet is, valamint az eseti meghibásodásokat, és a tervezett karbantartásokat is csak szakképzett villanyszerelő végezheti.

Sok vélemény kering a levegőben erről a témáról. A tapasztalat az, hogy aki rendelkezik panelmosó berendezéssel az esküszik rá, hogy szükséges a panelmosás. Akinek nincs ilyen berendezése, az azt állítja, hogy nem szükséges a mosás. Természetesen nem mindegy, hogy az erőmű milyen területen helyezkedik el, milyen mértékben van jelen a por, pollen és egyéb szennyeződések. A szezon előtti panelmosás kétségtelenül hasznos, ezzel eltávolíthatjuk a panelekről a szennyeződések (por, pollen, madárürülék, a fűnyírás következtében feltapadt apró fűszálak stb.), és többet termel majd a park, mint amennyit a panelmosásra költöttünk.

Nem elegendő az, ha a tulajdonos néha-néha ránéz a termelésre. A 24 órás informatikai felügyelet elengedhetetlen. A hibaüzenetek beazonosítása is alapvető a termelési anomáliák szakszerű elhárításához.  A teljes körű üzemeltetéshez az is hozzátartozik, hogy az üzemeltető folyamatos termelésfigyeléssel biztosítja a rentábilis termelést. Nagyon fontos a gyors reakció, mert egy napsütéses napon a termeléskiesés miatt a napelempark tulajdonos jelentős összegtől eshet el. Előfordulhat olyan nem várt esemény is (pl. villámcsapás), ahol azonnali intézkedés szükséges.