Az ördög mindig a részletekben lakozik!

Azzal hogy elkészült és termel, nem végetér, épp csak kezdetét veszi a bokros teendőink sora.

A napelempark tulajdonosok körében minden bizonnyal nem ismeretlen fogalom az üzemeltetés, és annak fontossága.

Akinek ismeretlen, az tegye fel magának a kérdést: Minden olyan építményt, használati tárgyat, amelyet valamilyen módon igénybe veszünk, és élvezzük annak hasznát (ház, autó, stb.) elegendő csak megvenni, és onnantól kezdve soha többé semmi dolgunk vele, nem igényel karbantartást? Ez bizony nem így van, ugye? A házunk környékét tisztán tartjuk, ha valami elromlik szakembert hívunk és megjavíttatjuk.

Az autónkat is időnként szervizeltetjük, igaz…, és a szükséges időszakos vizsgálatokon túl, néha előfordulnak nem várt kellemetlenségek, amiket azonnal orvosolni kell, ha nem akarunk nagyobb bajt. Ha csak egy házzal és egy autóval rendelkezünk, időnk is van rá, és még profi módon értünk is hozzá, hogyan tartsuk rendben, és ha szükséges milyen módon javítsuk ezeket, akkor csinálhatjuk magunk is, ha akarjuk. Na de gondoljunk bele, mit tennénk, ha a házunk körüli udvar, kert több ezer hektárnyi terület lenne, és az autóink száma meghaladná az egy tucatot. Így már nem hiszem, hogy magunk akarnánk végezni minden feladatot. Na ugyanez a helyzet a napelemek esetében is. Ha otthon a házunk tetején van néhány panel, azt sem elegendő csak egyszer felrakatni a szakemberekkel. Ebben az esetben is szükséges a megfelelő és szakértő karbantartás, hibaelhárítás, javítás. Egy több hektárnyi napelempark esetében ez a szükségesség méginkább igazolható, ha hosszú távon szeretnénk parkunkat jól működtetni, és folyamatos haszon bevételre szert tenni. Szóval nagyon egyszerűen, ha azt akarjuk, hogy jól működjön és sokáig, akkor az üzemeltetés bizony elengedhetetlen.

 

Nem mindegy kire bízzuk. Vagy mondhatjuk úgy is, nem mindegy mennyit kapunk a pénzünkért.

Azt már tehát tudjuk, hogy fontos. Na de hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb szakember csapatot? A legtöbb kivitelező cég kínál üzemeltetést is. De legyünk körültekintőek, mert ezek nem minden esetben adják meg, amit ígérnek. Némelyek egészen kedvező havi díjért vállalják az üzemeltetési feladatok teljes sorát, de sok esetben ezek csak garanciális javításokra vonatkoznak, és nem nyújtanak valóban teljeskörű szolgáltatást. Nem csoda, hiszen az üzemeltetés egy kivitelező cégnek nem a fő bevételi forrása. A kivitelezésben nagyobb hasznot realizálhat, így érthető, hogy arra fordítja az erőforrásai nagyobb részét. Itt is igaz az alapelv, a drágább hosszú távon néha olcsóbb.

…és ilyen, amikor jól csinálják…

Egy profi üzemeltető cég nem csak hiba esetén van jelen, hanem folyamatos ellenőrzést végez, megelőzi a hiba keletkezését. Napi szintű munkájából kiderül, hogy milyen nem várt meghibásodások vannak egy park üzemeltetésében, fenttartásában. A folyamatos termelés figyelés alatt látszik, hogy akár egy frissen felkapcsolt park esetében is milyen kezdeti problémák, „gyerekbetegségek”, kivitelezői hiányosságok lépnek fel, melyek általában már az üzembe helyezést követő első évben jelentkeznek. Ezek intézése macerás, nehézkes, amit egy üzemeltető cég gördülékenyebben és időben elháríthat.

A gyors reagálás elengedhetetlen, hiszen ez egy nyári napsütéses időszakban, meghibásodás esetén, a napi termelés-kiesés meghaladhatja akár a 100.000 Ft-ot is. Ha 2-3 ilyen eset előfordul, akkor már meg is térült az üzemeltetés költsége. Így nézve máris nem tűnik kidobott pénznek ez a szolgáltatás, ugye?!

Hogyan válasszunk üzemeltetőt?

A gyakorlat szerint már a felkapcsolást megelőzően érdemes egy jó üzemeltető céggel szerződni, mert az ügyfélnek már átvételkor segít az esetleges hiányosságok, feltárásában, melyek egy laikus számára nem láthatóak.

Az ajánlatok közül az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

  • speciálisan, kizárólag erre a feladatra összpontosít
  • megfelelő szaktudással és gépparkkal rendelkezik
  • teljes körű üzemeltetést kínál, hiszen ezzel az összes gondot leveszi az Ön válláról
  • vannak referenciái, tapasztalatai az üzemeltetés terén
  • nem a legolcsóbb ajánlatot adja, mert abban biztosan lesznek bújtatott költségek
  • akit mások is ajánlanak, hiszen akkor a szolgáltatás náluk is működött

 

„Egy jó üzemeltető olyan, mint egy gondoskodó szülő, mindig ott van, ahol kell.” 🙂

 

Ha még ezek után is szkeptikus vagy ennek a szolgáltatásnak a szükségességét illetően, a legjobb módja annak, hogy bizonyosságot nyerj, ha kipróbálod. Mit veszíthetsz alapon? Akkor leszel majd végtelenül boldog, hogy a rendelkezésedre állnak, amikor a mindennapi kötelező feladatok terhét leveszik a válladról, ezzel számodra sok időt megtakarítva, valamint szembesülsz a problémákkal, amik sokkal könnyebben megoldódtak, és nagy részük fel sem merült, hála az üzemeltető csapat lelkiismeretes, profi munkájának.

Ezek is érdekelhetik

Egyéb
Balint

Napelemparkok népszerűsége

A hőkamerás vizsgálat előnyei A napelemparkok szakszerű üzemeltetésének fontos része a hőkamerával végzett ellenőrzés, mely hatékony módja a napelemek, a transzformátorállomás és a kötési pontok

Tovább olvasom
Egyéb
Balint

A hőkamerás vizsgálat előnyei

A hőkamerás vizsgálat előnyei A napelemparkok szakszerű üzemeltetésének fontos része a hőkamerával végzett ellenőrzés, mely hatékony módja a napelemek, a transzformátorállomás és a kötési pontok

Tovább olvasom
Cikkek
Balint

A zöldterület karbantartás fontossága

A zöldterület karbantartás fontossága és egy olcsó, de veszélyes megoldása Gyakran visszatérő kérdés a napelempark üzemeltetésben a zöldterület megfelelő karbantartásának módszerei. Főleg az aljnövényzet növekedése

Tovább olvasom