Panelmosás

Miért fontos a panelmosás?

A napelemparkok paneleinek tisztán tartása nem csupán esztétikai kérdés. A panelek felületét vastagon belepő por, a fűnyírás során rápergő fűszál-nyesedék, vagy a lehulló falevelek jelentősen csökkentik a fotovoltaikus táblák termeléshatékonyságát, mely már rövidtávon is pénztárcába vágó teljesítménycsökkenést okoz. A maximális termelés eléréséhez -a területgondozás mellett szükséges a lágyvizes gépi mosás is, melyet a panelek állagmegóvása és a temelés optimalizása érdekében évente legalább egyszer ajánlatos elvégezni.

Lágyvizes gépi mosás előnyei

Degradáció elkerülése

Egy napelempark hosszú távú befektetés, emiatt fontos, hogy folyamatosan apróbb-nagyobb munkálatokkal óvjuk az állapotát. A panelekre száradó madárürülék például kiégést okoz a panelekben, amely rontja a gazdaságos működést. Rendszeres gépi mosással ez megelőzhető és nyugodt szívvel elmondhatja, hogy mindent megtett napelemparkja állagának megóvása érdekében.

Elhelyezkedésből adódó külső hatások kiküszöbölése

Amennyiben a napelempark földút közelében épült, gabonaszárító van a szomszédságában, patak folyik mellette, gyümölcsös mentén terül el vagy éppen egy gyár területén fekszik, gyakoribb mosás szükséges. A földút közelében a munkagépek folyamatos forgalma növeli a levegőben lévő por mennyiségét, ami általában a paneleken landol, a gabonaszárító esetében ugyanez a helyzet. A patak mellett és a gyümölcsös mentén fokozottabb a bogarak és a madarak jelenléte.

Esővíz által okozott filmréteg lemosása

Sokan gondolják, hogy az esővíz megtisztítja a napelem paneleket. Ez sajnos tévhit! Ne feledjük, hogy az esővíz nem tisztavíz, ezért filmréteget képezhet a paneleken. Ezzel szemben a lágy vizes gépi tisztítás ragyogó tisztaságot eredményez, nem hagy foltokat és nem károsítja az installált paneleket.

panelmosas-1 panelmosas-2
93607303_218110822621183_5164474908155052032_n-e1608114418884 93652668_581989022419455_8392432075671601152_n-e1608114493328

A panelmosás értéke

Szolgáltatásunkról

Panelmosáshoz kapcsolódó fontos tényezők beruházóknak

Egy mosás néhány fontos dologból tevődik össze

Amennyiben van a helyszínen vízvételi lehetőség, abban az esetben a víz lágyítását helyben végezzük. A lágy víz szállítását is el tudjuk végezni, tehát nem kell aggódnia a park tulajdonosnak, ha nincs rendelkezésre álló víz. Speciális traktorra szerelt mosókefét alkalmazunk, és ha szükséges, akkor kímélő vegyszeres mosást is vállalunk.

Az alábbiak érdekében érdemes a mosást elvégezni:

Általunk használt technológiák

A mosást Avant munkagépre szerelhető speciális Sunbrush típusú panelmosó berendezéssel végezzük, ami az erősebb szennyeződéseket is könnyedén eltávolítja. A kefék kialakításuknak köszönhetően nem sértik a panel felületét. A könnyű kezelés hozzájárul, hogy a munkavégzésből adódó káreseményt elkerüljük.

Amennyiben a téma felkeltette érdeklődését, ne tétovázzon, hívja szakképzett tanácsadónkat!

Dajka Gergő
energia@napelem-uzemeltetes.hu
+3670/431 8257

Vagy keresse meg irodánkban személyesen,
hétfőtől péntekig 8:00 – 16:00 óra között!

Gyakran ismételt kérdések

Földre telepített, 0,5 MW-20 MW-100 MW teljesítményű napelemes erőművek esetében, amennyiben a sorok közötti távolság min.: 2,4 m, akkor kivitelezhető a gépi mosás. Azonban ebben az esetben is fontos szemrevételezni a parkot, hiszen a sorok végén is szükség van helyre, mert a traktornak meg kell fordulnia.

Amennyiben a park könnyen megközelíthető, és a sorok egybefüggőek, úgy a gépi mosás- hasonlóan a kézi mosáshoz- rendkívül hatékony, viszont sokkal gyorsabb. Ne feledjük, hogy ez a művelet a degradáció (öregedés) ellen is megóvja a napelem paneleket. Gépi mosás esetében a panelmosásra vonatkozó napi kapacitásunk 2MW.

A 0,5 MW alatti teljesítményű, épületek tetején elhelyezett napelem panelek karbantartásához javasoljuk a kézi mosást, illetve olyan parkokban, ahol nagyon kicsi a sortávolság és a mosó berendezés nem fér el.

Aki tisztán tartja a paneleket, elmondhatja, hogy mindent megtett a hosszú távú, optimális működés elérése érdekében. Természetesen ez is, akár az autómosás kérdése megosztja az embereket. Van, aki naponta fényesre törölgeti autóját, és persze olyan is van, hogy csak 2-3 havonta egyszer mossa le. Akad, aki csak akkor tisztítja, ha szennyeződést, esetleg madárpiszkot lát az autón. Az kétségtelen, hogy amíg az autónál nem, addig a napelem paneleken a szennyeződés termeléskiesést okoz.