Területgondozás

Területgondozás

Miért érdemes foglalkozni a területgondozással?

A napelempark területének folyamatos gondozása az egyik legalapvetőbb, szinte állandó beavatkozást igénylő üzemeltetési feladat. Egy napelempark maximális termelőképességének biztosításához, zavartalan működéshez, árnyékmentes, átjárható, rendezett területre van szükség. Ez szó szerint nélkülözhetetlenné teszi a terület folyamatos gondozását.

Talán az egyik legbanálisabbnak tűnő, folyamatos feladat a fűnyírás, mely elsősorban a napelem panelek árnyékmentesítése szempontjából lényeges. Nem ritka, hogy egy kevésbé gondozott parkban a gaz, a gyom akár embermagasságúra is megnő, s ezzel olyan mértékű árnyékot vet a napelemekre, amely akár 20%-os teljesítménycsökkenést vonhat maga után. A megnövekedett aljnövényzet hosszú távon pedig tönkre teheti a paneleket, mert cellakiégést okozhat azokon.

Szakszerű területgondozás előnyei

Megszünteti a beárnyékolást

A szükség szerinti gyakoriságú, de legalább évente háromszor-négyszer szakszerűen elvégzett fűnyírás hozzájárul a park optimális termelési teljesítőképességéhez.

Ügyel a panelek épségére

Tapasztalataink szerint a fűnyírás és területgondozás nem történhet bármivel és bárhogyan. A feladat elvégzése különleges, speciálisan e célra kifejlesztett fűnyíró gépet igényel, mely megakadályozza a kavicsfelverődést. Ez amiatt lényeges, mert - bár a panelek felső része karc és felverődésmentes - a hátoldalukon található felület kifejezetten ütésérzékeny, s akár egy kavicsfelverődéstől is tönkre mehet.

Rendezett, átjárható területet biztosít

A gyorsan elburjánzó - gyakran embermagasságúnál is nagyobbra megnövő - zöld növényzet folyamatos kordában tartása alapfeltétele egy park megfelelő minőségű karbantartásának, a szükséges hibaelhárítások, javítások gyors és kifogástalan elvégzésének.

teruletgondozas-1 teruletgondozas-2
teruletgondozas-3 teruletgondozas-4

Területgondozás számokban

Szolgáltatásunkról

Fűnyírás, és növényzettel kapcsolatos egyéb tevékenységek

Egy megfelelően gondozott, jól termelő napelempark területgondozása több fontos résztevékenységeket ölel föl.

A szakszerű fűnyírás magában foglalja az erősebb növényzet eltávolítását, például cserjeirtást, kisebb fák kivágását, szükség esetén vegyszeres gyomirtást is.  Rendszeres fűnyírással elérhetjük azt, hogy az erőműben ne magasra nőtt gyomnövények uralkodjanak, hanem egyenletes, füves terület legyen.

Éppen emiatt a napelemparkok fűnyírását évente több alkalommal, de legalább 3-4 alkalommal ajánljuk elvégezni:

Általunk használt technológiák

A fűnyírást a szabad területeken és a panelek között Avant és John Deere munkagépekkel, illetve a paneleket védő, speciális fűnyíró szerkezettel, úgynevezett szárzúzóval végezzük.

Amennyiben a téma felkeltette érdeklődését, ne tétovázzon, hívja szakképzett tanácsadónkat!

Vagy keresse meg irodánkban személyesen,
hétfőtől péntekig 8:00 – 16:00 óra között!

Gyakran ismételt kérdések

Egy átlagos 0,5 MW teljesítményű napelemes kiserőmű kb.: 1-1,5 hektáron helyezkedik el. Mivel a terület nagy, ezért érdemes a sorok között traktorra szerelt fűkaszával végezni a fűnyírást.

A panelek alatt, és tartószerkezet körül kivitelezhetetlen a gépi fűnyírás. Ezeket a kényes területeket kézi fűkaszával lehet megfelelő hatékonysággal és biztonsággal elérni.

Fontos, hogy a panelek körüli fűnyírást hozzáértő, megfelelő gyakorlattal rendelkező személyzet végezze el, mert bár a fűkasza nem nagy beruházás, a körültekintő figyelem és a szakértelem elemi fontosságú ebben a munkában. Egyetlen kőfelverődés, vagy szerencsétlen mozdulat által bekövetkező kábelátvágás komoly károkat okozhat a panelekben. Az ilyen szerencsétlen „véletlenekért” pedig komoly árat fizethet a tulajdonos.

A gyomnövényzet makacs vendég. Hamar eluralja a rendelkezésére álló területet, s akár embermagasságúra is képes megnőni. Végleg megszabadulni tőle szinte lehetetlen, viszont tartós megszüntetésére jó megoldás lehet a speciális, környezetkímélő összetételű hatóanyaggal történő vegyszeres gyomirtás.

A legeltetés első hallásra igazán olcsó, frappáns, környezetkímélő, ezért praktikus megoldásnak tűnik, ám könnyen nagy árat fizethet érte a spórolós napelempark tulajdonos. A legelő állatok szőre ugyanis a levegőben keringve bejut a napelem panelek inverterének szellőzőrácsaiba, majd azokban szinte kitakaríthatatlanul beletapadván először teljesítménycsökkenéshez, majd a panelek meghibásodásához vezet.