A gép forog, az alkotó pihen(het)…?!

“A gép forog, az alkotó pihen…”A méltán elhíresült madách-i gondolat alkalmazása a napelempark üzemeltetésben drága tévútra visz!

Vegyük sorra, mi is szükséges ahhoz, hogy egy napelempark a lehető leghosszabb távon a lehető leghatékonyabban és legbiztonságosabban üzemeljen:

Villanyszerelési munkák

Az elektromos karbantartáshoz szükség van egy villanyszerelőre, aki alállomás-kezelői végzettséggel rendelkezik, hiszen KÖF-kapcsolást csak ilyen végzettséggel rendelkező villanyszerelő végezhet. Ennek a kapcsolásnak magas díja van (egyébként…). Az üzemeltetési cég szolgáltatási csomagja tartalmazza a KÖF kapcsolást is, így nem kell utána járni, és külön kifizetni sem.

Rendszeres fűnyírás

A sorok között speciális géppel célszerű végezni, hogy minimalizáljuk a kőfelverődést és a levágott fűszálak megtapadását a panelek felületén. A felverődött kő ugyanis kárt tehet a panelekben, a megtapadt fűszálak pedig csökkenthetik a termelési hatékonyságát. Közvetlenül a napelem panelek alatti területen nem mindig megoldható a fűnyírás munkagéppel, ott bizony a kézi fűkasza lesz segítségünkre. Ami megint csak időigényes feladat. 

Géppark karbantartása

Egy napelempark karbantartása esetében olyan gépparkra kell szert tenni, ami több 10.000.000 Ft-os beruházás, és a használat alatt lévő tárgyak általában meghibásodnak. Egy ilyen gépet javíttatni bizony nem olcsó dolog. Vegyük a tipikus esetét annak, hogy derékig érő fű van a parkban, és a szárzúzó egy nagy kőben megakad. Nem látható, hiszen a magasra nőtt fű eltakarja. Egy pillanat alatt több százezer forintos kár keletkezik a gépünkben. Az időszakos üzemeltetői karbantartásokkal megelőzhetőek az ilyen káresetek. Hogyan? Úgy, hogy a szakember pontosan tudja a módját, miként kerülje el a bajt, ha azonban kivédhetetlenül bekövetkezik, akkor sem a park tulajdonosának van vele dolga, mert az üzemeltető feladata és költsége a meghibásodott gépet újra munkaképes állapotba hozatni. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy a rendszeres megelőző karbantartással, területgondozással az is elkerülhető, hogy az egyenetlen talajon a káresemény egyáltalán bekövetkezzen.

Rendszeres panel tisztítás (panel mosás) 

Logikus, hogy az elporosodott, beszennyeződött, madárürülék savtartalma által helyrehozhatatlanul megmart panelek nem termelnek nem képesek olyan hatékonysággal üzemelni és termelni, mint amelyeknek a felületei épek és tiszták. A gépi mosás éppen ezért (márcsak az állagmegóvás okán is) időnként mindenképpen szükséges, évente egyszer feltétlenül. De évközbeni tisztítások is indokolttá válhatnak, amennyiben a park területi elhelyezkedése miatt gyakrabban szennyeződnek be a napelem panelek. Például ha a park közvetlenül utak, mezőgazdasági, ipari területek mellett található. 

Az idő legdrágább! Minden téren, megtakarítás, ha specialistákra bízzuk az üzemeltetést.

Ezek a főbb feladatok persze még számos részfeladatot foglalnak magukban, melyeket szintén el kell végezni. Mondhatni tehát, hogy mindez egyetlen ember számára kivitelezhetetlen lenne, a napi munkavégzése és magánélete mellett. Még ha tételezzük fel, minden feladathoz profi módon értene, akkor is. A szabadidő drága kincs, ami megérdemli, hogy ne ezekre fordítsuk. Bízzuk inkább egy szakértő üzemeltető csapatra, akik ráadásul 0-24 órás felügyelettel, folyamatosan figyelik is a parkunkat!

Ezek is érdekelhetik

Cikkek
Balint

A zöldterület karbantartás fontossága

A zöldterület karbantartás fontossága és egy olcsó, de veszélyes megoldása Gyakran visszatérő kérdés a napelempark üzemeltetésben a zöldterület megfelelő karbantartásának módszerei. Főleg az aljnövényzet növekedése

Tovább olvasom
Cikkek
patrik

Süss fel nap, fényes nap!

Hazánk napfényes ország. Bár a jólismert gyermekdal erre bíztat, kérni sem kell, napenergia jut és marad is bőven mindenkinek. Alapvetésnek tekinthető a laikusok körében is,

Tovább olvasom